REKLAM
Yeni bir araştırma, bugün yaşayan insan türü Homo sapiens’in Afrika’dan göç ettiği sırada kırmızı kan hücrelerinde meydana gelen hızlı evrimin, hayatta kalmayı sağlamış olabileceğini, ancak aynı zamanda Neandertallerin de yok olmasına yol açmış olabileceğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, 120.000 ila 20.000 yıl önce yaşamış onlarca insanın genomlarını dizileyerek, Neandertallerin yeni doğan bebeklerinin nadir bir kan grubuna sahip olduğunu buldu.
Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayınlanan araştırma bu durumun Neandertal bebekleri için ölümcül olabileceğini gösteriyor.
İnsanların kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki antijen adı verilen proteinler ve şekerlerle karakterize ediliyor. Bu antijenler kanı A, B, AB ve O gruplarına ayırıyor. Bir kişinin kırmızı kan hücrelerindeki antijenler bağışıklık sistemi tarafından güvenli olarak tanınıyor. Ancak örneğin B kan grubuna sahip bir kişi, A tipi antijenlere saldıran antikorlar üretiyor.
Bir diğer önemli antijen ise kan gruplarına “pozitif” ve “negatif” işaretler veren Rh faktörü. Bu nedenle, günümüzde bir kişinin sekiz olası kan grubu ve Rh faktörü kombinasyonundan hangisine sahip olduğunu bilmek, başarılı bir kan nakli için gerekli oluyor.
Ancak kırmızı kan hücreleri bundan daha da karmaşık. Modern insanlarda bu hücrelerin yüzeyinde asılı kaldığı bilinen yüzlerce başka, daha az bilinen antijen ve hücre içi farklılıklar mevcut. Kırmızı kan hücrelerindeki bu farklılıklar nesiller boyunca aktarılıyor.
Bu yüzden Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi’ndeki bir araştırmacı ekibi, Neandertallerin, Denisovalıların ve diğer insanların evrimsel tarihini daha iyi anlamak için eski genomlara bakmaya karar verdi.
Araştırmanın başyazarı Stéphane Mazières, Live Science’a yaptığı açıklamada, “Neandertaller, modern insanlarda çok nadir görülen bir Rh kan grubuna sahipler,” dedi.
“Bu Rh varyantı, bir başka kırmızı kan hücresi antijeni olan RhD’nin bir türü. Ve Denisovalılarda veya Homo sapiens’te bulduğumuz varyantlarla uyumlu değil.”
Mazières’in aktarımına göre bu uyumsuzluk şu anlama geliyor: Bir Neandertal dişisinin bir Homo sapiens veya Denisova erkeğiyle herhangi bir evliliği durumunda, yenidoğanda hemolitik hastalık riski yüksek. Bu durum bebekte sarılığa, şiddetli kansızlığa, beyin hasarına ve ölüme yol açabilir.
Bilim insanı, “Bu durum Neandertal nüfusunun yok olmasına katkıda bulunmuş olabilir,” ifadelerini kullandı.
Araştırmada bahsedilene benzer bir durum günümüzde modern insanlar arasında da gözlemlenebiliyor. Rh uyumsuzluğu adı verilen bu durumda, hamile kişinin bağışıklık sistemi antikorlar üretebiliyor ve fetüsün kırmızı kan hücrelerine saldırabiliyor. Bu da fetüsün, özellikle de ikinci çocuğun hasta doğmasına yol açabiliyor.
Ancak bugünkü tıbbi uygulamalarda RH uyumsuzluğu henüz hamilelik aşamasında tespit edilip basit bir tedaviyle çözülebiliyor.
Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
05 Şubat 2025SPOR
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025SPOR
05 Şubat 2025SPOR
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025